استـاد (صـبـاح)

با اینکه عملکرد صلاح الدین در سه سال ریاست اش در شورای عالی صلح و سرپرستی تنظیم جمعیت به مراتب ضعیف بوده و عدم مدیریتش بر هیچ کسی پوشیده نیست اما پاکستانی ها مدعی هستند که وی بهترین گزینه برای احراز سمت وزارت خارجه ی افغانستان می باشد چون موافقان و مخالفان را به خوبی می شناسد.

نمی دانم از چه زمانی ست

که ترک کرده ام خانه را

و افتاده ام این گوشه

در مکعبی پر از هول و هراس

پر از شیون و ناله

پر از صدای شلاق و کوفتن و کوبیدن

پر از صدای فریاد

و شنیدن خس خس نفسی

نمی دانم از چه زمانیست

که ترک کرده ام خانه را

اما حس می کنم

سایه ی نرم پاییز

سنگینی می کند روی دوش درخت ها

و بادها ی موسمی فصل زرد

در گردشی طبیعی می وزند

نمی دانم از چه زمانیست

که خانه را ترک کرده ام

اما اینجا که افتاده ام من

بوی سنگ می دهد انسان

و با شفقت

یا سخاوت و همدلی ندارد آشنایی .

اینجا که افتاده ام من

می ترسد انسان از کلمه ها

و مضطرب اش می کند واژه ها و اندیشه ها . . . (آذرلی(

با اینکه عملکرد صلاح الدین در سه سال ریاستش در شورای عالی صلح و سرپرستی حزب جمعیت به مراتب ضعیف بوده و عدم مدیریتش بر هیچ کسی پوشیده نیست اما پاکستانی ها مدعی هستند که وی بهترین گزینه برای احراز سمت وزارت خارجه ی افغانستان می باشد چون موافقان و مخالفان را به خوبی می شناسد.

فعلآ رهبری وزارت خارجه را صلاح الدین ربانی نیشخوار میزند. توقع وجود ندارد تا افغانستان مسیر سیاست خارجی اش را موفقانه دنبال نماید. هم اکنون وزارت امور خارجه روزهای سختی را پشت سر می‌ گذارد. علاوه بر تنش‌های چند ماهه اخیر برای معرفی مشاورین ویژه، متاسفانه تعداد قابل توجهی از پست‌های سیاسی وزارت خارجه در خارج از کشور نیز خالی است. بدان معنا که هنوز جانشین فردی که پس از اتمام مدت ماموریت، معرفی نشده و به محل ماموریت اعزام نگردیده است. در تعداد دیگری از پست های سیاسی از قبیل سفیر و کاردار و سرکنسول و کنسول، نیز که ظرف چند ماه آینده، مدت ماموریت شان پایان می ‌یابد، هنوز افراد جدید اعزام نشده است. علت اصلی خالی ماندن پست‌های سیاسی وزارت خارجه نیز به دولت بر می‌ گردد. بر طبق روال معمول، وزیر امور خارجه، افراد پیشنهادی را به رییس جمهور جهت تایید معرفی می کند ولی تنش بین غنی و عبدالله همه امور با توکل به هیچ باقی مانده است. از جانب دیگر صلاح الدین از طرف گروپ عبدالله تعین و در همه مورد از وی دستور میگیرد تا غنی ریس جمهور.

برکناری تنی چند از سفرای چندین ساله در کشورهای منطقه و جهان با فرمان مستقیم رییس جمهور و امضای نمادین وزیر خارجه برای فراخواندن اقوام و اقارب حکومت پیشین به کابل و تبدیل های گله ی در سرخط اخبار سیاسی گردید.

سفرای کشور در روسیه، جمهوری چک، عربستان، ایتالیا، یونسکو، امارات، انگلیس، ژنو و . . . در ضرب الاجلی اشرف غنی برای همیشه از کار برکنار و به علت کهولت سن به کابل فراخوانده شده اند اما در خصوص جایگزینی افراد جدید ابهاماتی وجود دارد. اشرف غنی و عبدالله که بر سر تشکیل کابینه با هم ناسازگاری داشتند اینک وزارت خارجه را به صلاح الدین ربانی سپرده اند که تصمیم گیرنده اصلی رییس جمهور است.

صلاح الدین ربانی که به تازگی به سمت وزارت خارجه رسیده، شماری از روسا و مسوولان بلند پایه این وزارت را از سمت های شان برکنار کرده است. افرادی که ازسمت های شان برکنارشده اند:

۱ – سمیر بدرود از کوهدامن رییس منابع بشری منفک و غفار رحیمی از لوگر بجایش تعیین شده.

۲-  نجیب فهیم از کاپیسا رییس پالیسی و استراتیژی منفک و نظیف الله سالار زی بجایش تعیین شد.

۳-  شکیب مستغنی رییس مطبوعات از ولایت پروان منفک و فرد دیگری تقرر حاصل نموده است.

۴-  فهیم عبرت معاون سخنگوی وزارت خارجه از ولایت پروان منفک، غرزی بجایش تعیین گردید..

۵-  شعیب حبیبی معاون ریاست دفتر منفک، استانکزی بجایش در حال حاضر این سمت را گرفته.

۶ - سالم وحدت رییس آرشیف از ولایت پروان، منفک.

از جمع این افراد، حکم برکناری سمیر بدرود، نجیب فهیم و شعیب حبیبی به وزارت امور خارجه رسیده ولی از سه تن دیگر تا کنون رسما از ریاست جمهوری به این وزارت نرسیده است. ربانی هنوز در مورد برکناری مسوولان پیشین این بخش ها چیزی نگفته اما برخی ها او را متهم کردند که تحت فشارهای ارگ و یکی از معاونین اش اقدام به این کار کرده است. تعداد سفارت خانه های افغانستان در خارج از کشور به چهل نماینده گی میرسد و در مجموع تعداد نماینده گی های سیاسی، سفارت خانه و قونسلگری افغانستان، در سطح جهان هفتاد نماینده گی می باشد. افغانستان تا به حال هیچ سفارت و نمایندگی در کشورهای امریکای لاتین نداشته است، به همین لحاظ تاسیس سفارت افغانستان، در کشوری برازیل که از اهمیت خاص سیاسی و اقتصادی، برخوردار است.

ایجاد نماینده گی های سیاسی در کشورهای مختلف و منطقه به منافع ملی کشور بوده، همچنین باعث روابط نزدیک و دوستانه افغانستان با سایر کشورها می شود. سوگمندانه ده ها دیپلومات سفیر و جنرال قونسل در خارج از كشور را سراغ داریم كه اضافه از ده سال میشود از حقوق و امتیازات عالى برخوردار اند و اشخاصى هستند كه در طی بیست سال كار و ماموریت خود در وزارت خارجه به خارج نرفته اند.

مشت نمونه خروار اشخاص و افرادی که در پستها و کرسی های دیپلوماتیکی و سیاسی کشور در عیش و عشرت زنده گی دارند اینان اند. قهار عابد مسوول دفتر، جنرال قنسل در کراچی و مسوول عمومی گارد حفاظتی عبدالله و فعلا رییس بخش فرهنگی وزارت امور خارجه، کیان احدی که همشیره اش خانم عبدالله است و مسوول قنسلی سفارت افغانستان در کانادا و صمد عمر که ده سال در سفارت نیشخوار میزد و اکنون نیز سفیر در اروپا است.

ثاقب سکرتر اول قنسلی در کراچی و مستشار در دهلی نو . . .، مسعود خلیلی که نزدیک به دو دهه میشود از خوان سفارت خود و خانواده اش را تغذیه مینماید، مسلم سرخه آتشه نظامی در لندن، حاجى راشد الدین خسر بره احمد شاه مسعود - جنرال قونسل در دبى كه در دوران وزارت دبل عبدالله و اکنون نیز به یك امپراطور تبدیل شده و وی هیچگونه تحصیلی نیز ندارد – نزدیک به ده سال میشود بصفت شاردافیر در ابوظبى و بعدا جنرال قونسل در دبى حکمروایی دارد.

سید شهاب الدین مهره کشور ازبکستان سرپرست سفارت افغانستان در تاشکند و داماد سید منصور نادری نزدیک به پنج سال، نصیر احمد نور بیش از ده سال در نماینده گى سیاسى افغانستان در كویت و قطر كار نمود و فعلا بصفت سفیر در امارات عربى تقرر یافته و همان طور فضل الرحمن فاضل رئیس قونسلى كه ده سال در سفارت افغانستان در هند و جنرال قونسل در بن مشغول بود و اكنون نیز در تلاشی تقرر بصفت سفیر است، ابراهیمى در دبى و خانمش در ابوظبى و همچنان از بی بند و باری و چپاولگری در سفارت افغانستان در برلین و واشنگتن همه اطلاع دارند.

اکثریت کارمندان دیپلوماتان وزارت خارجه را فرزندان و وابستگان مقامات حکومتى و اعضاى شوراى ملى تشکیل میدهد که بدون در نظر داشت معیارهاى استخدام در این وزارت به وظایف گماشته شده اند. اما اکثریت فرزندان و نزدیکان مقامات حکومتى و اعضاى شوراى ملى فعلى و قبلى پس از استخدام در پُست هاى کلیدى وزارت خارجه به شکل عاجل به سفارت های افغانستان مقیم کشورهای خارج فرستاده شده و اکثریت شان پناهندگى سیاسى نیز گرفته اند. این در حالى است که بر اساس ماده ٦٠ قانون کارمندان دولت وزارت امور خارجه، معیارهاى گزینش و نحوه استخدام، داشتن سند تحصیلى حداقل لیسانس ترجیحاً در رشته هاى حقوق، علوم سیاسى، اقتصاد و تجارت، ژورنالیزم، اداره و مدیرت و یا سایر رشته هاى تخصصى مورد نیاز وزارت میباشد.

ادیب فهیم پسر بزرگ قسیم فهیم معاون اول سابق رییس جمهور در سال ٢٠١١ میلادى به حیث معاون ریاست امور اقتصادى وزارت خارجه تعیین گردید و در اوایل ٢٠١٣ به صفت رییس ریاست دوم سیاسی وزارت مقرر شد. ریاست دوم سیاسی وزارت خارجه از جمله ریاست ‌های با اهمیتی است که با سفارت های مربوط به حوزه آن ریاست، مقیم در کابل تأمین رابطه می‌ کند و فعالیت ‌های سفارت ‌های افغانستان مقیم در کشورهای شرق میانه و افریقا را رهبری مینماید، ادیب فهیم پس از درگذشت پدرش در سال ٢٠١٤ از سمتش در وزارت امور خارجه استعفا داد. اما تقی خلیلی پسر بزرگ کریم خلیلى معاون دوم رییس جمهور پیشین از جمله پسران مقامات است که از ١٣ سال بدینسو به حیث دیپلومات در وزارت خارجه ایفاى وظیفه میکند. وى در بخشهاى مختلف این وزارت به شمول معاون اول سفیر افغانستان در امریکا و معاون نماینده دایمى افغانستان در سازمان ملل ایفاى وظیفه کرده است .

وى با روى کار آمدن حکومت وحدت ملى به صفت سفیر افغانستان در آذربائیجان بدون اینکه پس از ختم هر وظیفه رسمی در سفارت ها و نمایندگی های سیاسی سه سال را در وزارت امورخارجه اجرای وظیفه نماید تعیین گردیده است. گفته میشود که تقی خلیلی با استفاده از فرصت های پیش آمده در امریکا، تمامی اعضای خانواده اش را با امکانات دست داشته سفارت افغانستان در واشنگتن به کانادا فرستاد که پناهندگی شان از سوی آن کشور پذیرفته شده است.

 اکثریت کارمندان بخصوص کارمندان دیپلومات وزارت خارجه را فرزندان و وابستگان مقامات دولتى بوده که بدون درنظرداشت معیارهاى استخدام و سپرى نمودن امتحان در این وزارت گماشته شده اند.

کاکاى حامد کرزى،

پسر محمد یونس قانونى رییس پیشین ولسى جرگه و معاون اول اسبق رییس جمهور،

پسر عمر داوودزى وزیر پیشین امور داخله،

 پسران داوود کلکانى عضو ولسى جرگه،

 دختر قاضى راحله عضو ولسى جرگه،

 پسر ظاهر عظیمى سخنگوى وزارت دفاع ملى،

 برادر حمیده احمدزى عضو ولسى جرگه،

پسر سید حسین انورى عضو سابق ولسى جرگه، 

برادرانوارلحق احدى وزیرپیشین تجارت وصنایع،

 برادر فاروق وردک وزیر سابق معارف،

پسر قیام الدین کشاف رییس شوراى علماى افغانستان،

 پسر و دختر محى الدین صاحب زاده رییس ادارى وزارت خارجه، 

پسر محمد عبدُه عضو ولسى جرگه، 

برادر قدرت الله ذکى عضو ولسى جرگه، 

دختر نظیفه ذکى عضو ولسى جرگه،

برادرزاده عبدالرب رسول سیاف از رهبران جهادى و عضو سابق ولسى جرگه،

 دختر و داماد نور اکبرعضو پیشین ولسى جرگه،

همسر نیلوفر ابراهیمى عضو ولسى جرگه،

خواهر فوزیه کوفى عضو ولسى جرگه، 

برادر آرین یون عضو ولسى جرگه، 

دختر آمنه افضلى وزیر پیشین کار و امور اجتماعى، 

پسر محمد اسحق الکو لوى څارنوال،

دو دختر توریالى ویسا سرپرست ولایت کندهار،

محمد قاسم فاضلی سفیر در یونسکو

ضیاء الدین مجددی سفیر در جمهوری چک

غلام سخی غیرت سفیر در اندونیزیا

نجیب الله مجددی سفیر در امارات متحده ی عربی

سید احمد عمر خیل سفیر در عربستان سعودی

محمد داوود یار = سفیر در بریتانیا

شام لال پتهی چا سفیر در کانادا

اسدالله عمر سفیر در فرانسه

ضیاءالدین نظام سفیر در ایتالیا

ننگیالی طرزی سفیر در ژینو

پسر مارشال فهیم، رییس دوم سیاسی و فعلا معاون اول ریاست عمومی امنیت ملی و برادر فهیم مستشار در استرالیا

پسر محمد یونس قانونی، کارمند وزارت خارجه و برادرش جنرال قونسل در بن آلمان و برادر دیگرش کارمند ارشد وزارت خارجه است.

پسر کریم خلیلی دیپلومات در نیویارک

پسر سید حسین انوری کارمند و برادرش دیپلومات وزارت خارجه

دختر آمنه افضلی وزیرکار و امور شهدا و معلولین، دیپلومات و برادرش کارمند وزارت خارجه

برادر آصف ننگ معین وزیر معارف سرپرست سفارت در قطر

عبدالله مشاهد پسر مشاهد در سفارت افغانستان در کانادا و بعدآ تبدیل در جنرال قنسلگری ونکور کانادا حدود پنج و یا شش سال میشود

خسربره کرزی رییس دفتر کاکای کرزی سفیر در روسیه

برادر انورالحق احدی وزیر تجارت، مستشار در اسلام آباد و برادر زاده اش کارمند ارشد وزارت خارجه

خسربره معین اداری کارمند و دیپلومات

دختر و پسر داوود دیپلومات و خود محمد داوود پنجشیری رییس یک بخش مهم در وزارت خارجه

دختر و داماد معین وزارت زراعت در سویس دیپلومات

در یک سفارت بصورت فامیلی، جمشید شعله و جمراد شعله

غلام سخی غیرت و دختر و پسرش دیپلومات وزارت خارجه

پسر احمد مشاهد در کانادا

فرزندان و داماد ها و حتی خویشاوندان روسای پنجگانه دفاتر سیاسی وزارت امور خارجه اقوام و نزدیکان معین سیاسی قبلی و فعلی و معین اداری هم در خدمت نزدیکان و اقوام خود هستند.

تقی خلیلی پسر بزرگ کریم خلیلى معاون دوم رییس جمهور پیشین

عزیز الله کرزی سفیر افغانستان در مسکو، کاکا

عبدالمجید کرزی سکرتر اول سفارت افغانستان در لندن، برادر

عبدالملک قریشی جنرال قونسل افغانستان در استانبول، خسره بره

نذیر یما قریشی سکرتر اول در واشنگتن، خسر بره

زمری اعظیمی مستشار در واشنگتن، پسر کاکا

اسد الله پشتون سکرتر اول در لاس انجلس، باجه

انور حمیدی مستشار در سفارت افغانستان اتاوا، باجه

حکمت خلیل کرزی معاون سیاسی وزارت امور خارجه

محمد قاسم فاضلی سفیر در یونسکو

ضیاءالدین مجددی سفیر در جمهوری چک

غلام سخی غیرت سفیر در اندونیزیا

نجیبالله مجددی سفیر در امارات متحدهی عربی

سید احمد عمر خیل سفیر در عربستان سعودی

محمد داوود یار سفیر در بریتانیا

شام لال پتهی چا سفیر در کانادا

اسدالله عمر سفیر در فرانسه

ضیاءالدین نظام سفیر در ایتالیا

و ننگیالی طرزی سفیر در ژینو.

در کنار این افراد، تعداد زیادى از پسران و وابستگان مقامات دیگر حکومتى و اعضاى شوراى ملى نیز هستند که بدون در نظرداشت اصل شایستگى و طى نمودن پروسه رقابت آزاد (امتحان) در وزارت خارجه استخدام گردیده اند.

 Sat, 29 Aug 2015 10:16:41

  

 

توجه:

کاپی و نقل مطالب از «اصالت» صرف با ذکر منبع و نام «اصالت» مجاز است

کلیه ی حقوق بر اساس قوانین کپی رایت محفوظ و متعلق به «اصالت» می باشد

Copyright©2006Esalat

 

 

 

www.esalat.org