دوشنبه، ۱  جون  ۲۰۰۹

صالحه (رشیدی)

گر چه در اکثر جوامع عقب مانده و عقب گرا چون افغانستان عدم تساوی و ارزش زن و مرد به وضاحت دیده و مورد بحث عمیق قرار دا رد.

با تأسف، نظر به باور های حاکم در حالت فعلی در بسیاری مسایل و کار ها مساوی و هم طراز با مرد ذکر شده و در بعضی چیز ها بین این دو به حسب ظاهر تفاوت احساس می شود مانند سهم ارث و یا واگذاری مسوولیت خانواده به عهده مرد و امشال اینها، ولی این گونه تفاوت ها ارتباط به موفقیت اجتماعی و حالت های طبیعی زنان ندارد و هیچ گونه فرقی از نظر جنبه های انسانی و مقامات معنوی میان مرد و زن در بر نامه های اجتماعی وجود ندارد هر دو مساوی و برابر هستند.

امتیاز و تفوق را اشخاص و افراد مذهبی تندرو به بهانهء اسلام و روایات آن بین زن و مرد که هر دو موجود خلق شدۀ الهی اند بوجود آورده اند اگر بخواهیم بدانیم که زن نقش موفق تر در اجتماع دارد بدین نکته توجه کنیم.

تولد طفل، تربیه و پرورش، ترتیب و تنظیم خانواده، مسایل اقتصادی، حفظ روابط، مهارت های صنایع دستی، سلیقه و زیبایی، گذشت، تحمل و وفا داری همه و همه از نکات خاص و برازندۀ است که زن تا امروز به موفقیت آنرا بدون تجربه و امتحان انجام داده و نمونۀ از فدا کاری و وفاداری است.

------ تولد طفل از بطن زن کار سادۀ نیست، چندین ماه که زن موجود دیگر را تحمل می کند و ناراحتی که از لحاظ جسمی می کشد و حتا در بعضی موارد تولد یک طفل منجر به مرگ زن میشود با وجودیکه پروسۀ طبیعی است اما مرگ و میر دارد، تن دادن به زندگی مشترک و تولد طفل بر علاوه از مسایل طبیعی، اجتماعی و اخلاقی شامل رسم و رواج ها شده، زن حتمی باید ازدواج کند و طفل به دنیا بیاورد در صورت مشکل جسمی یا عقیم بودن مرد باید با زن دیگر ازدواج نماید و اگر پرابلم از مرد بود زن همه را مانند زهر بنوشد و تحمل کند.

------ تربیه و پرورش مسوولیت ساده نیست، بلکه بغرنج و نهایت اساس برای طفل شیر دادن، غذا دادن، خواب دادن، شستشو، یاد دادن الفاظ و کلمات راه رفتن و رسیدگی به سایر امور و بعد از سن هفت سالگی طفل که شامل مکتب شد مسوولیت ها اضافه شده و مادر با نگرانی های ناشی از وضع اقتصادی و اجتماعی مواجه می شود.

ترتیب و تنظیم لباس و غذای آن، به وقت معین رسیدگی به مسایل درسی و کار خانگی، تعقیب و وارسی درست از روابط با هم صنفان و گشت و گذار و غیره مسایل که مربوط به خصوصیات اجتماعی جامعه است و توجه به حالت و سن و سال که به مسایل غیر اخلاقی تمایل پیدا نکند منحرف نشود، حساس ترین مرحله سن اولاد را باید درک کند و گرنه با اندک اشتباه زندگی و زحمات یک زن نقش در آب است.

------ خانواده کانون صفا و صمیمیت است، زن منحیث مربی این کانون باید مسوولیت این کانون را به تنهای پیش ببرد، البته در کشور ما چنین است در سایر ممالک زن و مرد مشترک به مسایل توجه دارند و نظم و ترتیب خانه اساس و تهداب زندگی انسانی است محیط خانه فضای آرامش و امن است تنظیم و ترتیب خانه از اتاق خواب گرفته تا مهمان خانه (سالون) آشپز خانه و اطاق اطفال، دهلیز و صحن حویلی همه و همه را باید نظم داد و نظافت آن را در نظر گرفت.

------ مسایل اقصادی را زن بسیار مراعات می کند و همیشه موفق بوده که توانسته با عاید مرد زندگیش را تآمین و پیش میبرد مخصوصاً زنان افغان اضافه خرچی و شب نشینی و رفتن به رستورانت را عادت ندارند و در فرهنگ ما تفریح و استراحت و رفتن به رستورانت ها به مردان تعلق دارد!

------ زن همیشه خواسته روابط را درست حفظ نماید احترام به خانوادۀ شوهر و بسته گان شان و یا هم روابط به زور و ظلم تحمیل می شود البته نوشتهء من ارتباط به کشور ما افغانستان دارد شرایط و ساختار زندگی اجتماعی ما قسمی است که همسایه هم می تواند در زندگی زن و روابط وی مداخلهء غرض آلود نماید، مادر، پدر، خواهر، برادر، کاکا و ماما جز خانواده محسوب می شود، در بعضی خانواده ها داماد حاکم و سرنوشت ساز است امر و نهی از طرف داماد صادر می شود و یا اکثر مرد ها با عصبانیت برخورد می کنند، روابط را درست درک و حفظ نمی کنند باز رنج و درد آنرا زن می کشد.

------ با وجود شرایط محدود تعلیمی و تربیتی باز هم زن در مهارت های دستی پیش گام و پیش قدم است دوختن لباس، خامک دوزی، گراف دوزی، گیره دوزی، پخته دوزی، چپه دوزی، قندهاری دوزی، لحاف دوزی، زر دوزی، موره دوزی، جاکت بافی، جراب بافی، نمد، بافتن گلیم و قالین همه و همه را بدون مکتب نظر به ضرورت های اجتماعی و زمان زنان یاد می گیرند و غیره پینه کاری در خانه زن است که با خون انگشتان خود قالین را رنگین ساخته و شهرت جهانی برای وطن و مردم کسب کرده شهامت و استعداد زن افغان را می ستایم که در محدود ترین حالت بدون اجازۀ پدر و برادر بعضی فنون را یاد می گیرند و گر نه برای زن آموختن هر نوع کسب و تحصیل گناه نا بخشودنی است .

------ سلیقهء زن است که چه را در کجا بگذارد تا خانه زیبا و هرچیز به جای معین قرار بگیرد برای زینت دادن خانه ماندن یک گلدان و یا یک سبد گل مصنوعی توجه همه را جلب کرده و خانه زیبا و جالب می شود ماندن الماری و تلویزیون به جای که هم مزاحمت نکند مقبول و زیبا شود وهم چنان میز و یا دسترخوان نان خوری با یک شاخه گل خوش آیند می شود چیدن غذا ترتیب سلاد با برگ های گشنیز و نعنا همه و همه از سلیقه زن است خوردنی را جالب ساخته و با اشتهاه نوش جان می کنید.

------ زن افغان نمونۀ از صبر و شکیبائئ است با هر نوع ظلم و ستم مرد سازگار و دمساز است با جفای مرد و خیانتش صفا و صداقت هدیه می کنند.

و با عقد نکاح در پای مرد پیر می شود تمام خوشی و خوبی را در وجود مرد می بیند زندگی زن حتا نفس کشیدن او در انحصار مرد قرار می گیرد و به میل مرد می رقصد استعداد، لیاقت، توانائی، تفکر، عملکرد، روابط اجتماعی و فامیلی همه به اوامر مرد بر قرار می شود خوبی و تشخیص بدی را مرد می داند تحلیل و استدلال زن را درست نمی شمارند چون مرد در فکر خودش ابرقدرت است.

زن و مرد هر دو موجود اجتماعی و اشرف مخلوقات است یکسان حق شهروندی را دارند و نقش زن در زندگی اجتماعی به مراتب بالاتر و بر جسته تر از مرد است یکی از برازنده گی آن تولد و تربیه طفل است.

 

صالحه (رشیدی)

 

 

توجه !

کاپی و نقل مطالب از «اصالت» صرف با کسب مجوز کتبی از «اصالت» مجاز است !

کليه ی حقوق بر اساس قوانين کپی رايت محفوظ و متعلق به «اصالت» می باشد.

Copyright©2006 Esalat

 

www.esalat.org